Ugradnja auto gasa

VOŽNJA NA TEČNI NAFTI GAS (TNG)

Veliki inters vozaca za ugradnjom auto gasne opreme odnosno konverzije vozila na tecni naftni gas , motivisan je pre svega mogucom ustedom tokom koriscenja  vozila koje porece  auto gas.  Eksploatacijom vozila i manjim cenama auto gasa kao pogonskog energenta, kompenzuju se  troskovi  ugradnje auto gasnog sistema .Korisnik ce ustedu i ekonomske benefite koriscenja TNG-tecnog naftnog gasa ostvariti  brze tako  sto  ce vozilom prelazi vece kilometraze u toku godine.Potrosnja TNG je u odnosu na potrosju benzina uvecana za oko 15% pa se lako moze izracunati koje su stvarljive ustede uzimajuci u obzir cenu benzina,tecnog naftnog gasa kao i konkretnu potrosnju.

Uglavnom sva vozila koja pokrece bezin kao osnovni energent mogu biti konvertovana , odnosno u njih moze biti ugradjen sistem koji omogucava koriscenje auto gasa kao pogonskog goriva, bez obzira da li se radi o karburatorskim ,injection ili najsavremenijim vozilima u koje su ugradjeni pogonski agregati tipa EURO 3 i dalje.Sistem  napajanja benzina vaseg vozila determinise vrstu auto gasnog sistema koji moze biti ugradjen u odgovarajuce vozilo.

Pored fabricke ugradnje auto gasnih sistema u nova vozila OEM (Original equipment manufacturers) sto  trenutno cini uglavnom sve veci broj poznatih  automobilskih brendova, nesumljivo veliki broj ugradnji auto gasnih sistema danas cine  post prodajne konverzije, odnosno ugradnje auto gasa   u nova vozila uz saglasnost proizvodjaca cime se zadrzava garancija koju daje proizvodjac bez obzira na okolnost ugradnje auto gasnog sistema onog proizvodjaca ciji kvalitet i karaktersitike mogu zadovoljiti tehnicke zahteve proizvodjaca  vozila , kao i post prodajne ugardnje u vozila koja su vec u eksploataciji- polovna vozyila. Pre ugardnje u takva vozila neophodno je proveriti i obezbediti funkcionalnu ispravnost rada vozilana na  benzin, a pre svega bi trebalo obratiti paznju na kompoente sistema za paljenje (svecice,kablovi i ostalo).

tng

Svi sistemi i kompononente auto gasne opreme izradjeni su u skladu sa odgovarajucim  strogim standardima, kada govorimo o TNG opremi radi se o standard ECE R67.01..Pored toga svaka ozbiljna servisna radionica pored sertifikovanih majstora koji ugradnju vrse po smernicama i zahtevima proizvodjaca ,takodje postuju troge standarde ugadnje koji se verifikuju nakon implementacije sistema na obaveznom postinstalacionom atestu.

Pre same ugradnje auto gasnog sistema vlasnik vozila se odlucuje u dogovoru sa serviserom o izboru rezervoara, opredeljuje se za oblik i velicinu rezervoara koji moze biti u obliku rezervnog tocka –toroidalni ili u obliku bojlera –cilindricni.

Uzimajuci u obzir trenutnu strukturu voznog parka u nasoj zemlji dominantni sistemi koji se koriste za ugadnju u vozila su tzv. sekvencijalni sistemi.U ECO TOP SERVICE D.O.O.,  se vrsi ugardnja prevashodno sistema koje proizvodi LANDI RENZO GROUP ITALIJA.

Sekvencijalni sistemi su namenjeni za napajanje savremenih motora gasnim smesama (motori klase ,EURO 3,4 ,5 pa dalje). Ovaj sistem ima sofisticiran upravljacki sistem koji omogucava adekvatno  koriscenje gasovitog goriva. Korisnik vrsi izbor goriva , a samu promenu vrsi glavnia kompjuterska jedinica  automatski. Za razliku od sistema starije generacije, kod sekvencijalnih uredjaja rad je direktno zavisatan od kontrolne jedinice  motora .Svojim funkcijama dodatno stiti i funkcionisanje motora u slucaju neispravnosti ili pokusaja neadekvatnog koriscenja uredjaja od strane vozaca kao sto je prisilna voznja na gas sa neispravnim gasnim uredjajem. Osnovne komponente sistema su sledece:

1.ISPARIVAC je uredjaj ,koji proslaskom gasa menja njegovo stanje iz tecnog u gasovito redukujujuci u isto vreme pritisak 2. INJEKTORU ubrizgavaju odgovarajucu kolicinu tecnog naftnog gasa u svaki cilindar 3 .GASNI (ECU) RACUNAR,dobija signale sa  benzinskog racunara i razlicitih senzora i kalkulise kolicinu goriva (TNG) koja ce biti ubrizgana. 4. FILTER izmedju isparivaca i rail injektora omogucava filtraciju gasa pre njegovog ulaska u injector 5..PREKIDAC , sluzi za izbor koriscenja zeljenog goriva (TNG ili BENZIN) kao i pracenje nivoa TNG u rezervoarau.

Pored vec pomenutog tecnog naftnog gasa ,smese propana i butana , prirodni komprivoni gas- KPG, u svetu poznat kao CNG- Compressed natural gas , zahvaljujuci otvaranju pumpnih stanica , za snabdevanje ovim energentom  interesovanje za konverzije vozila na metan postaje sve vise interesantno prevashodno zbog vecih usteda ali i znatnih ekoloskih prednosti ovog goriva.

1

Sistem koji se ugradjuje u vozila , da bi se prirodni gas koristio kao pogonsko gorivo pored nekih identicnih komponenti imaju i razlicite , a to su pre svega druga vrsta rezervoara , odgovarajuci rezervoari i izvesne elektronske komponente cija je fnkcija neophodna da bi omogucila koriscenje CNG-a kao goriva.I  za ovu vrstu opreme postoje odgovarajuci standardi koji obezbedjuju kvalitet i bezbednost opreme kao i kvalitet ugradnje.To je standard R110.Na slici je prikazan CNG isparivac.

Potrosnja CNG iznosi oko 6 kg./100km. trenutna cena CNG je oko 100 din/kg.

Neke bitne srazmere:

1m3 CNG= 4l CNG=0,71 kg. CNG

1 kg CNG=5,6 l CNG =1,750 l benzina

1kg CNG=5,6 l CNG=1,867 l LPG

3,2 l CNG=0,571 kg CNG=1 l benzina

3,0 l CNG = 0,535 kg CNG= 1 l LPG